Partner met autisme: ‘Ik kan die vent totaal niet volgen’

partner-met-autisme-onbegrip-in-communicatie

Partner met autisme: ‘Ik kan die vent totaal niet volgen’

Relaties waarbinnen een van de partners autisme heeft, zijn op het gebied van communicatie vaak een uitdaging. Partners begrijpen elkaar simpelweg niet. Zitten op een totaal andere golflengte. Graag maak ik jullie deelgenoot van mijn observaties en de ondervindingen binnen mijn praktijk.

Vrouwen ervaren vaak veel moeite in de communicatie met hun partner met autisme. Kleine misverstanden leiden vaak tot onnodige, vermoeiende discussies.  Veel mannen met autisme krijgen regelmatig het volgende van hun partner te horen:

‘Je staat in de weg’

Kenmerkend voor mensen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS)  is dat ze weinig voeling hebben voor de ruimte om hen heen. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

Hoofd- en bijzaken

Veel mannen met autisme geven aan dat ze zo doelgericht bezig kunnen zijn met een activiteit dat ze geen aandacht hebben voor hun omgeving. De focus op wat ze doen is zo groot dat alles eromheen als het ware vervaagt. Daardoor wordt het lastig om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden.

Pas als iemand hen erop wijst, worden ze zich bewust van die andere factoren. Maar zelfs dan heb je kans dat je opmerking niet het gewenste effect heeft.

Vrouwen die hun man – laten we zeggen in de keuken – te verstaan geven dat hij zich niet al te handig heeft opgesteld (‘Je staat in de weg’), belanden vaak ongewild in een discussie en kunnen in veel gevallen rekenen op een taalcorrectie.

‘Waarom doet hij zo?’

Vrouwen zitten dikwijls briesend van onmacht in mijn praktijkruimte: ‘Ik kan die vent totaal niet volgen. Waarom doet hij zo? Wat begrijpt hij niet?’

Het punt is dat een man met autisme een zeer feitelijke benadering van de wereld heeft. Communicatieboodschappen worden door hem doorgaans zeer letterlijk opgevat.

Als zijn vrouw hem dus zegt dat hij in de weg staat, kan de reactie luiden:

‘Je kunt niet IN de weg staan. Wel OP de weg. Of LANGS.’ Om vervolgens GEEN stap opzij te doen.

Vlam in de pan

‘Maar wat moet ik dan zeggen? is de logische vervolgvraag die vrouwen mij vaak stellen. ‘Hij heeft het over dingen die totaal irrelevant zijn. Wat interesseert het mij nou of mijn zin taalkundig klopt of niet. Terwijl ik me met een kokende pan soep langs hem probeer te wurmen, staat mijn man doodleuk uit te leggen dat mijn zin niet klopt?! Dan slaat de vlam dus in de pan.’

Draai het eens om, zeg ik vaak. Bekijk het eens door de ogen van je man. Als je iemand die last heeft van ASS tegemoet treedt met ‘vage’ communicatie, loop je het risico dat je niet krijgt wat je hoopt, verlangt of verwacht.

Kristalheldere bewoordingen

Het is raadzaam om je partner in kristalheldere en eenduidige bewoordingen toe te spreken. Als ‘in de weg’ niet werkt, vraag dan of hij ‘buiten het pad wil gaan staan’ waar jij met hete pannen loopt.

Vermijd discussie over taal en voorkom dat het je gaat frustreren. Nog beter: geef hem indien mogelijk een concrete taak. Tenslotte vindt iedereen het prettig om ergens bij betrokken te worden en mee te doen, toch?

 


Trainingen autisme

Jantien van Dijk is gespecialiseerd in de communicatie binnen gezinnen en relaties waarin autisme een rol speelt. Ze biedt relatietherapie aan voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Daarnaast coacht ze vrouwen die hun partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.

Over de auteur

relatie

4 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik herken wel wat je in je artikel schrijft. Maar in mijn geval ben ik de man (de (Ex)Partner van en de vrouw is de autist). Bij vrouwen is het autisme niet anders. Dus wat ik jammer vindt van dit artikel is dat het zo eenzijdig gericht is op de vrouw die zo vreselijk last heeft van haar man.

    Beantwoorden
    • Beste Robo, klopt wat je schrijft. Ik heb amper ervaring met vrouwen met ASS. Mijn artikelen zijn geschreven vanuit de praktijk. Mijn specialisatie is de relatie waarbij de man last heeft van ASS. Vandaar de eenzijdige richting, ik begrijp dat je dit als en gemis ervaart. Bedankt echter, voor je herkenning.

      Vriendelijke groeten van Jantien.

      Beantwoorden
  • Ik ben 74 Jaar en ben vandaag naar de huis arts geweest om dat ik bijna niet meer met het gedrag van mijn man om kan gaan .Heeft volgens mij ASS en 15 jaar gelen 2x een herseninfart waar door zijn gedrag versterk s .Ben nu op zoek wat ass precies in houdt Of naar lot genoten .

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.