‘Tuurlijk ga ik nog even voor je koken, schat’

Communicatie met partner met autisme

‘Tuurlijk ga ik nog even voor je koken, schat’

Stel, jij en jouw partner hebben van huis uit niet geleerd om direct en open te communiceren. Dan kun je er vergif op innemen dat het in je relatie niet opeens vanzelf gaat. Logisch. Partners die in relatietherapie gaan, geven vaak aan dat ze elkaar niet begrijpen én… ze gaan daar op geheel eigen wijze mee om.

Neem de man. Die acteert vaak als volgt: hij begrijpt niet precies waar de schoen wringt, analyseert de situatie en gaat er vervolgens zelf mee aan de slag.

Dan de vrouw. Die heeft ook geen grip op de situatie. Geeft zichzelf daarvan de schuld. Gaat nog harder haar best doen en cijfert zichzelf weg.

Het resultaat?
Geen resultaat.

Beide reacties leiden niet tot betere communicatie of meer begrip. De miscommunicatie blijft en de frustratie groeit.

Letterlijk

Beter en directer communiceren, begint met samen zoeken naar de juiste vorm. Wat werkt voor jou en je partner? Hoe geef je uiting aan je gevoel? En hoe breng je de ander aan zijn verstand wat jij vindt en waar je grenzen liggen?

Die uitdaging is extra groot als je een partner hebt met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Zij vatten uitspraken vaak zeer letterlijk op – zelfs als deze een sarcastische ondertoon hebben.

Pure wanhoop

Het drijft de vrouwen die ik spreek niet zelden tot pure wanhoop. Ze worden voor hun gevoel tot het uiterste gedreven. Op de toppen van hun frustratie exploderen ze en snauwen hun man toe:

‘En hou nu alsjeblieft eens een poosje je bek dicht!’

Veelgehoorde reactie van de man?

‘Nou nou, vrouwtje. Wind je niet zo op. Als je het rustig zegt, hoor ik je ook heus wel.’

Het gekke is: de boodschap is wél aangekomen én: er wordt geluisterd!

Maar een dergelijke woede-uitbarsting – die als een bak lava de vulkaan uit wordt gespuwd – is natuurlijk niet dé ideale manier om je doel te bereiken.

Geen antenne

Vrouwen hopen vaak dat hun partner hen aanvoelt. Dat ze zien dat ze moe of verdrietig zijn. Heb je een partner met ASS, vergeet het dan maar. De antenne ontbreekt en de ander kan daar niets aan doen. Het is zo.

Zeg je tegen je partner bij thuiskomst op sarcastische toon: ‘Joh, tuurlijk ga ik nog even lekker voor je koken, terwijl ik net van de begrafenis van mijn vader kom.’

Kijk er dan niet van op als je partner verwacht dat je ook echt een maaltijd voor hem op tafel zet.

Directe communicatie is cruciaal als je een relatie hebt met iemand met ASS. Spreek dus uit wat je vindt, denkt, voelt én verwacht van de ander.

Wees direct, helder en eenduidig. Oefen jezelf daarin.


Trainingen autisme

Jantien van Dijk is gespecialiseerd in de communicatie binnen gezinnen en relaties waarin autisme een rol speelt. Ze biedt relatietherapie aan voor stellen waarvan een van de partners autisme heeft. Daarnaast coacht ze vrouwen die hun partner met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) beter willen leren begrijpen.

Over de auteur

relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.